Apesal Lagi

Tutorial #24 : Letak FB Like Button Setiap Entry/Post [Re-post]

INTRO # Pada mulanya aku mencari Tutorial untuk letak Like Page Facebook untuk Page Blog aku di Facebook, pastu terjumpa lak tutorial untuk letak Like Button pada setiap entry/post blogger ni.. So alang-alang tu wat la dua Tutorial LIKE-LIKE dalam Blog ni..
p/s : Kat sebelah Kanan tu ada Butang LIKE untuk Page Blog ni di Facebook.. Sila lah LIKE yer.. Dia auto-publish. [Rujukan : Tutorial-23-Letak-FB-Like-Page-Button]

1. Buka Blogger Dashboard >> Design >> Edit HTML >> Expand Widget Template
(p/s: sila backup template dengan 'Downlod Full Template')

2. Search/ Ctrl + F Code tersebut :  [Rujukan Post Daripada Blogger Misztrex]
<data:post.body/>
p/s: Kalau Korang ada 'Read More' Button : Code yang perlu di cari :
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><data:post.body/></b:if>
3. Copy Code di bawah ni, kemudian Paste pilihan Code di BAWAH :
<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>
p/s: Tukar 'Light; Kepada 'Dark' ; Bergantung pada Background Template..
p/s : Kalau nak letak LIKE BUTTON ni ATAS Post.. Sila Paste SEBELUM code  : <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><data:post.body/></b:if>    atau   <data:post.body/>
Kalau nak letak LIKE BUTTON ni BAWAH Post.. Sila Paste SELEPAS code  : <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><data:post.body/></b:if>    atau   <data:post.body/>
[Rujukan Post Daripada Blogger BudingYun]
4. Klik Preview, Okay!? Save Template...

p/s : Kalau korang Malas nak komen, tekan LIKE pun dah memadai...hehe~~
p/s 2:  Aku Ubah Tutorial ni selepas melihat dan LIKE post Cerpen FaizalSulaiman, Tak perasan lak bila aku tekan LIKE tu, dia auto-publish dalam FaceBook la...oicc~~

37 Komen bagus2:

Prince Halilintar said...

bagus jgk idea camni..tq

Ina said...

oo..hari tu saya ada buat, tak jadi..code nye salah rupanya..skrang ni pakai yg sedia ada kat blogger tu je..anyway..thanks ix

siti raudha said...

berinfo...i follow,plz follow me back..tq

Naisophon said...

Dekat 1000 follower ni, ni tahap otai dah ni.. hehehe..

mira said...

Assalamualaikum.. nak tnya. dia brgntung pd jenis tmplate yg kita gna juga ke? sy tak boleh buat pun, huhu.

mira said...

terima kasih banyak2. alhamdulillah sy dah cuba. :)
minta maaf sy trlepas pndg kut. hehe

SYAM COOK said...

tq. i use ur toturial in my blog.. thank for your tips..

She's Gee said...

thankz for the tutorial.. *kipidap!

FaKArePa!n said...

trimas yer..dah ade like button.. hehe

nadeafu chan said...

xjumpa pon untuk read more button :(

Malia said...

kenapa tak boleh ye ? kalau guna simple templates mmg tak boleh ke ?

Misz Ted said...

sy da buat. Ada button like setiap entry tp kalau sy view blog secara keseluruhan. kalau sy da tekan tajuk entry button tu da takde.napa ek???

apodahjadi said...

thanks bro nak try letak..hu3

ave maria said...

thanx sgt2...amat membantu sy...
n plez follow me 2...

Mohd Nizamuddin said...

dah bnyk saya try...yang ini yg menjadi..tq so muchh..thumbs upp!

FasiHaH SupiaN said...

tq

CNK said...

terima kasih! sangat berkesan! nak share entry ni dalam my blog. :)

Kak Noor said...

thx!

sop said...

terima kasih

*Arr said...

trimas :D

JazzTJ said...

Thank thank thank and thank you , hihi :)

❦❦❦ ~ Cik Sue ~ ❦❦❦ said...

tengs buddy! ritu dah buat, tetibe bila tkar skiin baru, lpe nak update..hehe tenxs much3!! ;)

Fariz Reza said...

Alhamdullilah. (^^ )
cume yg untuk read more tak boleh......

see also . . .
bersyukurlah dalam hidupmu (feat boboi boy & sami yusud)
http://www.youtube.com/watch?v=d9USJU68OYI&context=C4482819ADvjVQa1PpcFNCP96_lCy0iH33Y601jx5UQtIqSmqSjTI=

ad azm said...

keluar error mcm ni :

More than one widget was found with id: HTML6. Widget IDs should be unique.
Error 500

kenapa yer TT?

♕ Mr.IX ♂ said...

@ad azm : saya pun tak pasti, kalau secara teorinya, maybe template awak dah ada widget utk Like FB ni, try recheck kat html code template tu....

♕ Mr.IX ♂ said...

@mira : maybe salah copy-paste code kot... tu maybe ada beberapa tempat dalam html tu...agaknya la

♕ Mr.IX ♂ said...

@mira : maybe salah copy-paste code kot... tu maybe ada beberapa tempat dalam html tu...agaknya la

♕ Mr.IX ♂ said...

@mira : maybe salah copy-paste code kot... tu maybe ada beberapa tempat dalam html tu...agaknya la

fazurahan affelay said...

dalam byk2 tuto, yg ini menjadi.. terima kasih :D

Cik Atynn Bieyah said...

kalau code nie xde cmne nak letak??

Ixbarr Abdullah said...

@Cik Atynn Bieyah: code yang mana tu takde? kalau tak jumpa code yang sama mcm tutorial, cuba cari code yang seakan-akan sama..macam lepas tu..cari code 'data:blog.pageType' ke...

Ixbarr Abdullah said...

@fazurahan affelay: terima kasih..glad to help.

lily hazwany said...

kenapa i tak jumpa yg ctrl + f ?

Mohd Fauzli said...

Tak boleh nak copy lah code yg ko bg bro...

MUHAMMAD IQBAL Abdullah said...

@Mohd Fauzli: sekarang dah boleh dah.. aku baru disable copyright... :)

Miss Jie said...

JEMPUT DATANG KE BLOG SYE http://missjiemarsin.blogspot.com

Ayuni A said...

Nice tuto.jumpa gak yang menjadi.rupanya sbb ade read more.hehe.thanks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi Cerita!

Usha di Facebook