Apesal Lagi

[Praktikal] Kursus Mee Kuning di MARDI

 Letihnya arini! Time aku tengah taip ni pun dah tersenguk-senguk..tapi update punyer pasal..tahan jer..
Masuk jer keje jam 7.55pagi terus gi masuk bilik aku..pastu jam 8.16pagi lebih kurang call dari bebudak praktikal lain mintak tolong angkat barang untuk persediaan Kursus Membuat Mee Kuning, Jeli Kelapa dan Dadih.

 Dalam jam 9 pagi lebih kursus yang di ketuai oleh Pn.Hajjah Che Rahani Zakaria menerangkan permulaan kepada semua peserta kursus lebih kurang 15 orang.


Aku tak bersama peserta ni untuk jam pertama coz aku sendiri 'busy' untuk menunjukkan label Kordial Asam Jawa daripada BB Guava Juice Trading ni kemudian gi hantar untuk 'print' sticker label.

Tempat perbincangan aku bersama dengan tokey BB Guava  Juice Trading bersama sampel Almond Cookies (FREE! kepada aku sahaja)
Aku tak sempat tengok diorang wat dadih dan jeli kelapa ni.. tapi takpe, masa ada lagi..leh'propose' penolongnya untuk ajar dengan syarat guna modal sendiri....hehhe
Dalam jam 11.00pagi aku bergegas masuk dalam tempat pemprosesan ni menolong apa yang patut..Maka aku jadilah seorang 'photographer' tidak bertauliah mundar-mandir mengambil gambar situasi kursus mee kuning ni...
 
 Ni la mesin secara manual yang digunakan..kos satu benda ni sekitar RM40-50 jer..Boleh didapati Giant (Mydin tak sure lak..)

Pemprosesan mee kuning bermula...Mulanya Hajjah demo kepada peserta, kemudia peserta sediri mengbuatnya sendiri

 
Selepas siap menggilis mee, kemudian direbus sementara dan letakkan sedikit minyak bagi mengelakkan mee melekat..(macam wat spagetti jer.). Hasilnya!

p/s: dah 2,3,4 kali terlelap beberapa saat masa tulis posting ni.

10 Komen bagus2:

LiFe KaMi said...

wah nampak mcm senang nk proses mee yer tak payah nk beli kat kedai, tapi nk beli mesin tu bkn selalu guna,lg pun kami suka mkn bihun...hehe

FaizalSulaiman said...

ouh mesin ni..

mesin ni gak yg tolong aku buat kerepek petai masa subjek advance food aku:)

Hariz said...

Rehatkan Badan :)

New Entry Prof-Hariz
Ayie Tak Puasa Tapi Nak Raya.

r-mean said...

cam senang jer

Mr.Homosapiensz said...

re : LiFe KaMi said...
bihun x blaja wat pun..xtau camne tp penolong tu kata lebih complicated skit.....huhu

Mr.Homosapiensz said...

re : FaizalSulaiman said...
ooo.leh wat kerepek gak erk benda ni..trigin nk beli tp bahan mentah xde lg...

Mr.Homosapiensz said...

re : Hariz said...
rehat kn badan dah tu hbs je update trus trtido....

Mr.Homosapiensz said...

re : r-mean said...

sebenarnya senang jer...cuma bahan mentah jer susah nkk cri...

Mie said...

buat mee tu guna tepong biasa ke?pahtu gelek kt mesin tu then rebus letak minyak camtu ke...??
Dadih tu cam mane lak cara nyer membuat...sedap ler...dadih is my peberettt...klu dpt buat...jimat belanja hehehe

Mr.Homosapiensz said...

re: Mie said...
yup..guna tepung gandum biasa jer....gelek2 then rebus jer....lepas tu bru letak myk utk elakkan sticky

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi Cerita!

Usha di Facebook